Шафранът е подправка, която се получава от цветовете, т.е. по-точно от плодника им. Добива се от шафрановия минзухар, който е културен вид. Трите близалца на цвета и част от стъблото, свързващо близалцата с останалата част на растението, се изсушават и се използват в готварството като подправка и оцветител.

ТОВА Е НАЙ-СКЪПАТА ПОДПРАВКА В СВЕТА
Шафранът е най-ценната подправка по тегло в света. Расте при естествени условия в Югозападна Азия. Отглежда се предимно в Индия, Иран, Турция, култивиран е и в Гърция, Испания, Франция, Италия и др. У нас шафран не се отглежда. Технологията и процеса на отглеждане е доста сложен и трудоемък.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
За производството на 1 кг шафран са необходими между 110 000-165 000 цвята. Площта, необходима за толкова растения е около две футболни игрища. За да се наберат 150 000 цвята, необходими са 40 часа интензивен денонощен труд.

ПАЗАРИ
Цените на шафрана на едро и дребно варират от близо 1000 до близо 10 000 евро за килограм. В западните страни средната цена на дребно е около 1 550 евро за килограм. В един килограм има между 160 000 и 450 000 нишки. Яркият тъмночервен цвят, леката влажност, еластичността, скорошната дата на събиране и липсата на отчупени парчета от нишки са белези на пресния шафран.